Явор Гечев: Готови сме с предложението до Хасад фууд. Градим 50 свръхмодерни ферми и депа върху държавна земя, гарантираме с държавно дружество.
17/03/2014 19:53 | noa.bg
     Светлана Трифоновска
- Г-н Гечев, вие персонално отговоряте в министрество на земеделието за катарския въпрос с износа на български агнета? Бизнесмени, които бяха с президента в Катар, казаха, че едва ли не имало сключени договори. Какъв е Вашият коментар?
- Президентът няма правомощия да сключва договори, но приветствам усилията да се търсят повече пазари за български продукти. Така е, аз персонално отговарям за Катарския случай. Готови сме с инвестиционното предложение за износ на агнета в Катар и до края на март то ще бъде пратено на държавната фирма Хасад фууд. Това е инвестиционен бизнес план от 10 стр и половина с предвидена възвръщаемост на капитала за 15 г. Инвестиционният проект предвижда изграждане на 50 свърхмодерни животновъдни ферми, като на животновъдите ще бъде дадена възможност да си ги изкупят с агнета, отглеждани за катарския пазар, които ще са кръстоски между традиционни български породи и дебелоопашатата пордата аваси, която е по вкуса на арабския свят. Предвижда се гарантирането на производството на минимум 50 хиляди агнета от тази кръстоска, които да се изнасят. Също така отделно тези фермери, които искат да правят такива целенасочени кръстоски, контролирани от държавата ще могат да се възползват от пазарите на по-добри цени.
- Ще участва ли Селскостопанска академия, по- специално институтът в Стара Загора, който в един проектите трябваше да гарантира държавно участие?
- Кажете ми за кой по- точно проект става дума?
- Ставаше дума за договорките на ССА, които бяха се срещали с Хасад фууд по време на управлението на служебното правителство.
- Това бяха само част от разработките, които България имаше по отношение на Катар, но Катар си има изисквания. Това, за което говоря, е инвестиционен проект – обмисляме депа, с контрол на фуражи, което може да стане с помощта на ССА, но вече става дума за държавни гаранции от друг тип. Аз например съм против да бъде продавана земя, каквато идея е имало, в проекта се предвижда осигуряването на 50 пасища към фермите, съразмерно в страната. Ние няма да продаваме земята, а ще учредяваме правото на строеж при запазване държавната собственост, и изграждане на обекти за 50 млн. долара, плюс депата. Фермерите де факто ще ги използват 15г и ще си ги купят с производство на месо, от една страна, от друга ще гарантираме на Катар 50 хил. агнета. Предвиждаме правенето на държавно дружество, което да гарантира сигурността на тези процеси и инвестиции.
-Защо досегашните проекти с Катар се провалиха?
- Досегашните разработки за Катар претърпяха провал, защото идейната им концепция не е била издържана от гледна точка на Катарските искания. Те искат план, който да финансират, но и такава суровина, с която да гарантира техните вкусове.
- Кога случаят Катар ще се материализира?
- До края на годината възнамеряваме да сме свършили цялата процедура. Нали си представяте какъв обем от работа е това? Ние ще даваме пасищата към фирмите, това са 50 обекта, ще има промяна на предназначенията, контратакуване с фермерите, логистика. Целият азиатски свят иска държавни гаранции, защото такива проекти са толкова големи, че могат да се случат само с държавата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*