Държавната помощ за оборудване и изграждане на малки магазини по директните доставки ще действа до края на годината
18/03/2014 19:02 | noa.bg
     Държавната помощ за изграждане на помещения за търговия на дребно и купуване на оборудване ще се прилага до края на 2014 г. Решението беше взето на Управителен съвет на ДФ „Земеделие” (ДФЗ), съобщават от пресцентъра на институцията. Схемата се прилага от 2012 г. и покрива 50% от разходите за строеж на търговски помещения и купуване на оборудване за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Това включва построяването или приспособяването на съществуваща сграда или помещение за търговия на дребно, както и купуването на млекомати, хладилници, хладилни витрини и друго специфично оборудване.
Животновъдните ферми ще продължат да получават и кредити със средства на ДФЗ, за да финансират проектите си по схемата. Кредитите покриват до 100% от одобрените разходи, а годишната лихва е 5% при пряко кредитиране от фонда или 7% при рефинансиране чрез търговска банка. Срокът за погасяване е до 48 месеца от подписването на договора, като има и възможност за договаряне на 9 до 18 месеца гратисен период по главницата.
И по двете схеми – за държавна помощ и кредитиране – се кандидатства в областните дирекции на ДФЗ – по място на осъществяване на инвестицията.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*