Проф. д-р Марин Тодоров: Арабският пазар е големият ни шанс
06/04/2014 12:57 | noa.bg
     Арабският пазар е големият шанс на българското овцевъдство, а от Катар изявиха желание да работим заедно. Това каза за „Преса“ проф. д-р Марин Тодоров, който е съветник на земеделския министър и координира проекта, станал популярен като „Български агнета за Катар“.

Нашият износ в момента е ориентиран към Италия, Гърция и Хърватия, но там се търсят живи агнета до 18 кг или като трупно месо - до 11 кг. Именно преориентирането към тези пазари е свило производството на агнешко месо в страната, обясни проф. Тодоров. Според него в наш интерес е да се отворят мюсюлманските пазари, защото там търсят т.нар. тежки агнета, които са над 35 кг. Това означава, че фермерите ще угояват животните още около месец и ще получат значително по-големи доходи.

От Нова Зеландия и Австралия арабските държави си доставят големи количества евтино агнешко месо, но то е замразено. Българският продукт обаче е предпочитан като вкус, месото се продава охладено в магазините и е от съвсем друго качество. Живите агнета, натоварени на самолет, пристигат в Катар само за три-четири часа. Освен това в Австралия и в Нова Зеландия се отглеждат породи, чието месо е постно, а арабите харесват по-тлъстото.

Ако се осъществи катарският проект, ще се открият много нови работни места. В него са заложени няколко варианта за фермите. Наред с промишлените овцекомплекси ще се развиват и по-малките семейни ферми. Сметките показват, че едно семейство ще може да се изхранва, ако отглежда стотина овце.

Маргарита ДИМИТРОВА (в. Преса, печатно издание, брой 89 (795 от 1 април 2014)


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*