Георги Гергов изкупува Странджа ще създаде модерно екологично овцевъдство
02/08/2011 21:38 | vnews.bg
     Един от най-скандалните български милионери – Георги Гергов, е започнал да изкупува огромни масиви със земеделски земи в Странджа. Пловдивският бизнесмен е ангажирал няколко агенции за недвижими имоти и чрез тях е стартирал кампанията. Досега той е закупил вече над 5 хиляди декара край различни села и продължава да търси терени. Пред „ШОУ” жители на селата Голямо Буково, Калово и Бродилово потвърдиха, че при тях са идвали хора, които са им предлагала да платят по 300 лева за декар земя.

Емисарите били оторизирани да плащат веднага и да сключват сделките на място. За целта с тях се е движел и специално ангажиран нотариус, който изповядвал сделките в движение и удрял веднага печата. Според приближени до пловдивския олигарх той е използвал кризата с шапа и силния спад на цените на земята в Странджа, за да се сдобие с големи и евтини терени. На тях той имал намерение да реализира мащабен земеделско-туристически проект. Амбицията на милионерът от село Маноле била да закупи близо 20 хиляди декара земя. След това чрез различни сделки Гергов имал намерение да комасира парцелите и да окрупни един голям терен край селата Пънчево и Богданово. Там човекът на Първанов щял да отглежда огромно количество свине, крави и овце. Оградените големи земни масиви щели да са естествени пасища за тях. Гергов имал желание да създаде най-голяма ферма за животни в България. Отделно в нея по план трябва да се построят и голяма мандра, фабрика за колбаси, кланица и складове за продажба на месо на едро. Така цикълът на производство на продукцията щял да бъде напълно затворен и печалбите на мултимилионера били гарантирани.

В част от селата пък той планирал да построи и вилни селища лукс, където да привлича чужденци любители на екотуризма. Те ще бъдат хранени с продукти от фермата на Гергов, сертифицирани като био.
Отделно бизнесменът искал да закупи и други 30 хиляди декара земя, върху които да засади овощни дървета, зеленчуци и парникови култури. За всички проекти олигархът смятал да кандидатства по европрограми, свързани с развитие на селските райони. Негов специално създаден екип от експерти вече работел по въпроса. Цялата реализация на проекта била на стойност 80 милиона евро. Част от парите Гергов осигурявал лично, а другите – чрез заем от три банки. Така за две-три години Странджа вече може да започне да се нарича Гергова планина, както Пловдив неофициално се казва Герговград.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*