Д-р Мирослав Найденов наводнените земеделски земи в село Бисер ще бъдат обезщетени на 100 %
20/03/2012 17:49 | noa.bg
     Наводнените земеделски земи в село Бисер ще бъдат обезщетени на 100 %, това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на своето посещение в пострадалия от наводненията район, съобщиха от министерството. Той направи обиколка на пострадалото село и се срещна с хората. Все още не може да се каже точния размер на щетите от гледна точка на стопански постройки, тъй като това е по-продължителен процес, каза министър Найденов. Той добави, че при животните е било по-лесно, защото за тях има регистър, благодарение, на който обезщетенията за тях бяха изплатени буквално първите дни след бедствието. Вече са изцяло изплатени обезщетенията на намерените на място мъртви животни. До края на седмицата ще бъдат преведени парите за загиналите животни, чиято смърт е удостоверена с протоколи или от следствията. Така, който иска ще може да си вземе нови животни и да възобнови животновъдството в района.
Министър Найденов каза, че по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще бъдат отпуснати средства за ВИК мрежата, пътната настилка и засегнатия мост. Хората вярват, че селото ще възкръсне от руйните и затова имат пълната подкрепа на държавата, каза още министърът, като допълни, че откакто е станала трагедията няма седмица без то да бъде посетено от някой министър. Хората имат нужда да виждат тази подкрепа. Все още има проблеми, които възникват, но по-важното е, че хората има към кого да се обърнат. Има предприети действия, като по този начин се изгражда модел на това как да се реагира при подобни случай, ако се наложи отново, каза министърът на хората.
Той каза, че ще предложи да бъде номиниран за герой областният управител на Хасково, Ирена Узунова заради всеотдайната й работа след случилото се и подкрепата, която дава на хората.
Министърът възложи на директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов да дарят дървен материал за реконструкцията на единствената оцеляла плевня.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*