България подкрепя запазването на смесените стопанства за обикновено и биологично производство
10/10/2014 19:05 | noa.bg
     България, Румъния, Словения и страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) се обявиха за продължаване на възможността за съществуването на смесени стопанства, в които се развива конвенционално и биологично земеделие. Около това становище се обединиха представителите на 7-те европейски държави, които се срещнаха в Словакия, съобщиха от агроминистерството.
При срещата на министрите на земеделието от Вишеградската група и България, Румъния, и Словения България беше представлявана от зам.-министъра на земеделието Марина Бракалова.
„Ако предложението за еврорегламент за биологичното производство бъде прието в сегашния вариант, за България ще бъде трудно да запази тенденциите в развитието на сектора”, обясни Бракалова.
Премахването на възможностите за смесени стопанства и за използването на небиологичен посадъчен материал и животни при производството на биопродукти ще доведе до намаляване на желанието на стопаните да преминат от конвенционално към биологично земеделие, подчерта още заместник-министърът. Тя допълни, че в България основен проблем за производителите е именно осигуряването на качествен посевен и посадъчен материал.
Участниците в срещата подписаха обща декларация по предложението за регламент за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. В документа е записан и призив към Европейската комисия за осигуряване на гаранции за отсъствие на ГМО в биологичните продукти.
На форума в Словакия бяха обсъдени също и въпроси, свързани с последствията от Руската забрана за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз. Преобладаващо бе мнението, че мерките на ниво ЕС трябва да бъдат подобрени, за да се избегне задълбочаване на проблема.

Източник:Farmer.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*