Фермерите ще губят субсидии за всяка грешка в размера на екологично насочените площи
23/10/2014 21:09 | noa.bg
     При сегашните поземлени отношения земеделските производители са изложени на изключително голям риск, защото ако при очертаването на 5-те процента екологично насочени площи сгрешат, те ще бъдат отрязани от зелените плащания. За това предупреждават експерти от Института за агростратегии и иновации, които през последната половин година осъществяват мащабна просветителска кампания сред фермерите.
От следващата година земеделските производители, чийто размер на обработваемите площи надхвърля 150 декара, са длъжни да заделят 5% от обработваемите си земи за така наречените екологично насочени площи. В тях освен угарите влизат и различни особености на ландшафта, тераси, водни канали и др. Според еврозаконодателството по този начин земеделието ще щади природата, почвата и водите, за което фермерите трябва да се грижат. Затова и 30% от годишния бюджет за директни плащания в размер на 270 евро ще се отпускат на стопаните, които прилагат екологичните практики.
„Въпросът е как българските производители ще определят размера на 5% от площите си, без да сгрешат, при положение, че точно при очертаването на парцелите се допускат най-големи разминавания и неточности”, посочи пред Farmer.bg Христо Цветанов, член на управителния съвет на института. Той припомни, че ако проверките докажат минимално отклонение под задължителните 5%, това означава загуба на субсидии.
Според разчетите на министерството на земеделието за хектар обработваема площ базовото плащане през 2015 г. ще бъде 69 евро, а зеленото плащане - 52 евро.
Пред една от нациноналните телевизии председателят на института Светлана Боянова припомни, че очертаването на земеделските парцели за директните плащания е изключително сложен процес, който се нуждае от компетентно участие на служителите от земеделските служби по места. Ако те не получат необходимите инструкции, за да не се допуснат припокривания на парцелите, тогава фермерите няма да бъдат ощетени. Големият проблем е, че с последните промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи от следващата година стопаните трябва да са декларили правните основания за ползването на земята пред агроминистерството, които да бъдат включени в съответния регистър. Софтуерът за този регистър обаче още не е готов и ако до края на годината не бъде създаден, това означава неизрядност от страна на бизнеса, за която те няма да имат вина.
Като правни за основания за ползване на земята влизат всички договори за аренда, нотариални актове и доброволни споразумения, които законът определя. До този момент стопаните са сключили 95% от доброволните споразумения, поясни още Христо Цветанов.
Това означава, че земеделските производители се стремят да спазват правилата. Остава служебният кабинет и последващото ново правителство да започнат необходимата организация, така че да няма провал при изплащането на директните плащания през 2015 г.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*