Ваксините за „син език” ще се внесат на двойно по-ниски цени, за фермерите ще са безплатни
31/10/2014 19:52 | noa.bg
     Ваксинацията на животните срещу болестта „син език” ще започне, след като агенцията по безопасността на храните уведоми Европейската комисия, че разполага с лицензирана ваксина, разрешена за употреба в рамките на Европейския съюз. Свободни количества от нея разполагат в Испания, като българският дистрибутор на тази ваксина е в състояние да я внесе на цени, два пъти по-ниски от предлаганите в други европейски държави. Това обяви за Farmer.bg Георги Янчев, представител на „ Асклеп фарма”, която държи правата за внос на тези препарати.
Докато в останалите европейски държави една ваксина се предлага за 1,10 евро, българският дистрибутор може да я осигури за 55 евроцента на брой. Това е своеобразна компенсация за огромните загуби, които България понесе с огромното разпространение на болестта тази година. Средствата за покупка на ваксината ще се покрият от българския бюджет и от Европейския съюз, като съществува вариант евросубсидията да достигне 75% от стойността на цялата поръчка. Затова и фермерите няма да плащат за извършената ваксинация.
Българските животновъди очакваха инжектирането на серумите да започне още през есента, но експертното мнение беше, че е по-добре вирусът да отшуми, което и стана. Организацията е направена така, че до януари 2015 г. ваксините да бъдат купени и предоставени на фермерите и ветеринарните лекари.
За да не бъдат изпуснати сроковете, бюджетът трябва да отпусне необходимите средства за покупка на ваксините. Това ще стане веднага след неговата актуализация, припомниха от министерството на земеделието. От там обясниха, че търгът за избор на вносител ще бъде обявен веднага след осигураване на бюджетните средства. Възможно е да се пристъпи и към пряко договаряне за този внос.
От българската овцевъдна организация предупреждата животновъдите да не купуват друг вид ваксини, тъй като държавата ще осигури безплатно тяхната покупка и то за препарат, който единствено е одобрен от Европейската комисия.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*