Десислава Танева: Обещавам на фермерите нов подход в работата с администрацията
08/11/2014 20:20 | noa.bg
     Бърза актуализация на бюджета, своевременно изплащане на субсидиите на животновъдите и ефективна работа на администрацията - това са само част от приоритетите, които новият министър на земеделието и храните Десислава Танева си постави при встъпването на поста. Официалното предаване стана днес в министерството на земеделието, където служебният агроминистър Васил Грудев сърдечно поздрави своята приемничка, връчвайки й красива писалка Nina Ricci, която да й служи по време на мандата. Като припомни предимствата, които има като човек от бранша, който познава проблемите в дълбочина, Танева посочи, че това не я успокоява, имайки предвид неотложните задачи, които стоят за разрешаване в сектора.
В тази връзка изплащането на националните доплащания за животновъдите Танева постави на първо място, припомняйки, че миналата година точно по това време като опозиция ГЕРБ са протестирали срещу малкия бюджет, предвиден за тази година, което обаче не беше взето под внимание от кабинета „Орешарски”.
Като министър Десислава Танева обеща спешно да работи и за реформа в поземленото законодателство, което да премахне съществуващите проблеми с доказването на собствеността на ползване. На въпрос на Farmer.bg дали ще успеят да създадат и новия единен регистър, започнат от зам. министъра на земеделието от времето на ГЕРБ Светлана Боянова, но недовършен от кабинета „Орешарски”, Танева обясни, че това също е сред приоритетите на новото ръководство. На този етап Танева отказа да посочи бъдещите си заместници, като обясни, че назначенията ще станат до дни.
По неофициална информация обаче двама от заместик министрите вече са определени. Бившият зам. директор на фонд „Земеделие” Свилен Костов по всяка вероятност ще поеме еврофинансирането. Зам. министърът на земеделието от две правителства Цветан Димитров, който координираше работата на животновъдите и следеше поземлените отношения, отново се обсъжда да поеме тези ресори. Третият зам. министър може би ще бъде от Реформаторския блок, но на този етап кандидатура не е посочена.
Постът на изпълнителен директор на фонд „Земеделие” много е вероятно отново да бъде даден на Румен Порожанов, биш шеф на ведомството и служебен министър на финансите.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*