Пенка Христова: Животновъдите използваме средствата си единствено и само за нашето оцеляване, за храна на животните и за имунопрофилактиката
09/11/2014 22:16 | noa.bg
     Животновъдите използваме средствата си единствено и само за нашето оцеляване, за храна на животните и за имунопрофилактиката с която имахме проблем тези месеци. Това каза за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. Тя уточни, че средствата, които се използват са целеви - или за прехрана, за модернизиране или за подобряване на хуманното отношение към животните. Христова заяви, че в момента за първи път се наблюдава парадокс в бранша. „Винаги в този сезон и по това време цените на мляко, млечни продукти и месо се вдигат, а за първи път през тази година те биват драстично намалени”, подчерта тя и добави, че по принцип цените биват вдигани, тъй като количеството продукция е по-малко.
„Това са пасищни животни и по време на пашуване продукцията е по-голяма. Повечето животновъди в страната използват пасищната основа, защото нямат средства да ги изхранват с други фуражи”, обясни Христова. По думите й, в момента количеството е доста ниско и не може да покрие дори и квотните регистри, които са отпуснати от Европейската комисия. „В същото време цените спадат. Това изправя бранша наистина пред едно голямо предизвикателство”, допълни Христова.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*