БАБХ изплащат с 1,5 млн. лв. първите подадени заявления за син език
17/11/2014 21:32 | noa.bg
     В петък към областните дирекции на Българската агенцията по безопасност на храните /БАБХ/, откъдето ще се изплащат обезщетенията за "син език“, бяха преведени първите 298 000 лв. Общите средства за обезщетения според подадените заявления до момента са за над 3,5 млн. лв. Имаме готовност с 1,5 млн. лв. да изплатим първите подадени заявления. Намерили сме начини до края на седмицата, когато трябва да бъдат обработени всички документи от БАБХ, да осигурим средства, с които да изплатим пълния размер на обезщетенията преди актуализацията на бюджета. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред „Стандарт“. По думите й в момента секторът изживява най-тежката си година. В четвъртък ще се проведе първия консултативен съвет по животновъдство. На него ще се обсъдят няколко мерки сред които - подкрепа на сектора, защото положението в него ще стане още по-тежко с предстоящото отпадане на млечните квоти в рамките на ЕС. Въпреки забавянето на новата ПРСР, ще се работи и по наредбите, за да стане възможно там, където има сигурност, да се отворим програма максимално скоро, така че да няма втора нулева година. „Оптимистичният вариант е загубите тази година да са 90 млн. евро“, подчерта Танева.

„Най-наболелият въпрос за земеделските производители винаги са били различните схеми за подкрепа или плащания. В качеството си на депутат от опозицията още при приемането на бюджета при мандата на Орешарски многократно алармирах, че средствата са крайно недостатъчни за плащания на животновъдите. Проблемът беше заложен още при приемането на бюджета за 2014 г., но сега негативът обира новото политическо ръководство. Очакваме актуализацията на бюджета - така, както е гласувана от временната комисия - да бъде приета по най-бързия начин и още на следващия ден ДФ "Земеделие" да започне разпределянето на заложените 70 млн. лв. За първи път това плащане се случва с повече от месец закъснение“, обясни министър Танева. Тя подчерта, че управляващите искат да приемат наредби и законодателни инициативи, така че да се реши трайно въпроса за ползването на пасищата само от животновъдите и то на нормална цена.

„Имаме много амбициозна цел - кодифицирането и актуализирането на поземленото законодателство. Действащият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи е приеман с друга цел, той е поправян над 60 пъти за някакви конкретни нужди и категорично не отразява и не регулира реалните обществени взаимоотношения в земеползването“, заяви още Танева. Тя изрази надежда, че в края на мандата, МЗХ ще има готовност или дори ще приеме на нов Кодекс за земята, който да кодифицира цялото законодателство в тази област.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*