Фермерите недоволни, искат среща с премиера
24/11/2014 12:56 | noa.bg
     Асоциацията на овцевъдите готви среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов заради орязаните субсидии за овце, кози, крави и биволи. От съобщение в сайта на земеделското ведомство стана ясно, че фермерите ще получат само 70% от парите, предвидени за тази година. Останалите 30% от сумата - след Нова година.
“Готови сме на среща с премиера, с финансовия министър, дори и с папата, но тези субсидии са изключително важни, особено за овцевъдството. Ние вече сме ги изхарчили на вересия заради епидемията от син език. Трябва да ги връщаме за лекарства, за фураж, защото държавата ограничи дневната паша”, посочи пред “Труд” Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация.
“Години наред слушаме, че животновъдството е приоритет. За всички сектори има субсидии, само традиционно парите на животновъдите се орязват и не се дават в пълен размер. Е, какво да мислим, явно приоритет е ликвидацията на животновъдството.
Сега правителството е в заварено положение от предишната власт и заради недопускане на свръхдефицит едва ли ще може да осигури парите. Но се надяваме догодина историята да не се повтори”, добави Мария Степанчева от Националната биволовъдна асоциация.
Според сметките на Министерството на земеделието до края на годината фермерите ще получат по 140 лв. за всяко говедо, 245 лв. за бивол и по 28 лв. за овца и коза. Останалите 30% от субсидията се очаква да бъдат изплатени от 1 до 15 януари догодина.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*