Минималният осигурителен доход на земеделците става 420 лв.
27/11/2014 16:54 | noa.bg
     От 1 януари 2015 г. се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители, съобщиха от Министерството на финансите. Нарастването е предвидено до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица – от 240 на 420 лева. По този начин, осигурителният доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители става почти двойно по-голям, отколкото досега.

В момента те се осигуряват за своя сметка върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Тези, които произвеждат непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.

Минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители за 2014 г. бе 240 лв.

Досега минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделските производители бе 240 лв.

Увеличение на минималната работна заплата догодина не се предвижда, съобщиха още от Министерството на финансите. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза е предвидено това да стане едва от 1 януари 2016 г., когато тя трябва да нарасне до 360 лв. а от 1 януари 2017 г. да стане 380 лева.

Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подобряване на бизнес средата, подкрепа на икономическия растеж, намаляване на данъчните измами и увеличение на фискалната устойчивост, казаха още от финансовото министерство. В бюджета за следващата година е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10 на сто и разширяване на данъчната основа за облагане.

Предвижда се разширяване на данъчната основа за облагане

Правителството планира да се отмени данъчното облекчение за доходите под 12 минимални работни заплати, както и да се въведат две нови преференции за деца.

Догодина ще бъдат запазени съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на данък общ доход и участието на държавата в осигуряването за фонд „Пенсии“, както и на здравноосигурителната вноска.
Максималният осигурителен доход догодина за всички осигурени лица ще бъде 2 600 лв., като идеята е този размер да се запази до 2017 г. включително.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*