Близо 7 млн. лв. ще се отпуснат допълнително за ваксинацията срещу „син език”
27/11/2014 17:22 | noa.bg
     Близо 7 млн. лв. са допълнителните средства за ваксинация срещу болестта „син език”, които се очаква да бъдат отпуснати на министерството на земеделието с актуализация на бюджета. Новите разходи са записани с проект за постановление, което министърът на земеделието Десислава Танева ще внесе за одобрение от правителството, съобщиха от агроведомството. Общата стойност за извършване на ваксинацията е в размер на 6 933 120 лв. От тях 2 716 560 лв. се предлага да бъдат преведени по бюджета на министерството за 2014 г., с които ще се извърши авансовото плащане на фирмата производител за поръчка за производството и доставката на ваксината в началото на 2015 г. Останалите 4 216 560 лв. да бъдат заложени в проектобюджета на министерството за 2015 г.
От министерството дават и подробен разчет за разходите, направени по унищожаване на животните от възникването на първото огнище на болестта през юли т.г. досега.
Към 13-и ноември по данни на агенцията по безопасността на храните от заразата са умрели и принудително убити 27 033 овце, 258 кози и 410 говеда. Държавата е направила разходи по клиничните прегледи лабораторните изследвания, какот и изпращането на пробите до референтната лаборатория на Европейския съюз за изследване на болестта „син език” в Пърбрайт, Великобритания.
За отчетния период са направени и разходи по дезинфекция на заразените животновъдни обекти, както и на областите, отстоящи на 20 км разстояние. Изразходвани са средства по обработване на едрите и дребните преживни животни с инсектицидни разтвори с репелентно действие.
Към момента все още стои забраната за придвижване на животните, продължава извършването на клинични прегледи, както и вземане на проби за серологично и вирусологично изследване при съмнение за заболяване.
Очаква се проектопостановлението за отпускане на допълнителните средства да бъде прието на следващото заседание на кабинета.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*