Десислава Танева:Oбещава инвестициите в техника да са първи в подпомагането по новата селска програма
27/11/2014 17:26 | noa.bg
     Министърът на земеделието Десислава Танева е поела ангажимент още през първото тримесечие на 2015 г. с предимство да бъде отворен приемът на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от новата програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това е станало при вчерашната среща на председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов с агроминистъра. За днес е насрочено заседанието на работната група за обсъждане на новата програма за селските райони, в която участват представители на всички браншови организации.
Въпреки че преговорите с Европейската комисия по новата програма едва ли ще приключат до средата на годината, страната е решила да отвори предварително приема по някои от оперативните програми, обясни наскоро министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Ако бюджетът задели средства за селската програма, това означава, че земеделците ще могат да разчитат на това подпомагане, преди Брюксел да одобри окончателно новата програма.
Мотивът на браншовиците за предварително приемане на документи е свързано със сегашното състояние на старата програма за селските райони, където поради изчерпване на бюджета стотици проекти останаха без финансиране, припомни Варбанов.
По време на срещата министър Танева е обяснила също, че ще бъдат сформирани извънредни комисии, които да проверятавт на място къде стопаните няма да успеят да изпълнят ангажиментите си по агроекологичната мярка 214 от старата програма. Заради пороите и лошите климатични условия тази година редица фермери са затруднени да спазят стандартите и това трябва да се инспектира от администрацията, за да не следват санкции.
По категорично настояване на членовете на асоциацията министър Танева обеща от март 2015 г. да се върне практика, при която при очертаване на ползваните от бенефициентите блокове в идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК) на тях им се предоставя карта на цялото землище, за да се прецизира техническата работа и да се минимизират застъпванията и налаганите санкции. Това е необходимо тъй като от март 2015 г. ще трябва да се изпълняват новите ангажименти (диверсификация на културите, наличие на 5% ЕНП), изискващи максимално прецизно посочване на площта.
Предложението на браншовиците за създаване на фермерски регистър, чрез който ще се облекчи административната тежест, също получи одобрение от министър Танева. Надграждането на сега действащите информационни системи и регистри ще идентифицира кой реално ползва земята, ще се предотвратят злоупотребите, собствениците/ползвателите ще бъдат защитени, ще се улесни комасираното земеползване и ще се минимизират грешките от прилагането на всички нови схеми от ОСП 2014-2020.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*