Ваксинация срещу „син език“ започва след тестове в определени стопанства
04/03/2015 16:45 | noa.bg
     С тестове в определен брой стопанства ще започне ваксинацията срещу болестта „син език“, стана ясно на брифинг на Българската агенция по безопасност на храните, съобщава „Фокус“.
Ваксината е произведена, етикетирана и пакетирана във Франция. Пристигнала е у нас и е пакетирана в опаковки, съдържащи по 10 тубички. Всяка кутия съдържа 500 дози. Проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ, уверява, че ваксината е съпроводена с всички сертификати, необходими за прилагането й, има и указания на български език, съгласно стандартната оперативна процедура, която е необходима за осъществяване на ваксинацията. Тестовата ваксинация цели да покаже реакцията на животните в период на 72 часа и след това ще се премине към масово поставяне на ваксината на територията на страната. Ваксината е инактивирана и животните я понасят добре. Ваксинацията ще стартира от южната част на страната, тъй като те са най-засегнати от болестта. До момента са направени ваксинации в няколко общини в Южна България и резултатите са положителни. Около 1008 ветеринари ще участват във ваксинацията и от Българския ветеринарен съюз има издаден точен списък, на базата, на който е направено разпределение на ваксината. Когато животните не са маркирани, преди ваксинация е нужно да се извърши идентификация. Цените са 1 лев за манипулация на една овца и 2 лева за говедо. Общата стойност, одобрена от Европейската комисия, е 1 600 000 евро.
По думите на проф. Моллов е създадена необходимата организация, необходима към преминаването на масова ваксинация, веднага щом излязат първите резултати от тестовете.


3 Коментарa

# 3     | ( 06/03/2015 01:40 )# 2     | ( 06/03/2015 07:48 )# 1     | ( 06/03/2015 07:53 )
Коментирай
Име*
Коментар*