Неидентифицираните животни ще бъдат ваксинирани срещу син език и ще бъдат маркирани
06/03/2015 18:24 | noa.bg
     Разтревожени стопани на немаркирани овце ни се обадиха да питат дали животните им ще бъдат ваксинирани срещу син език. Изискването е всички животни, които подлежат на ваксинация против син език, да бъдат идентифицирани. Затова ветеринарните лекари, които ще поставят ваксината, ще извършват и маркиране на животните, за да бъдат вписани в електронния регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ваксинацията срещу син език по преживните животни ще бъде извършена навреме. Вече е сложена тестова ваксина на 300 овце, отглеждани във ферми от Южна България. Председателят на Националната овцевъдна асоциация зооинженер Бисер Чилингиров напомня на фермерите непременно да обезпаразитят животните си преди ваксинацията. От браншовата организация напомнят, че ваксинацията срещу син език е задължителна и изцяло безплатна за животновъдите - както самата ваксина, така и консумативите за нея.

А изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов обясни, че въпреки краткото време за доставката на ваксината, тя е най-добрата. Доставеният продукт има всички необходими сертификати, които гарантират производството и ефективността й.

А д-р Пенчо Каменов от БАБХ съобщи, че след направените тестове във всички области по южната ни граница животните понасят много добре поставената ваксина и няма следваксинални инциденти.

Проф. Пламен Моллов обеща ваксинацията срещу син език да приключи в предварително обявения срок.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*