Зам.- министър Цветан Димитров се срещна с животновъди в Смолян
02/08/2011 22:22 | noa.bg
     Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров проведе среща с животновъди от Смолян по инициатива на областния управител на Смолян г-н Стефан Стайков.

По време на срещата се реши, че на част от животновъдите, които имат наложени санкции по схемите за единно плащане на площ за 2010 г., ще бъдат извършени допълнителни проверки на място. Те ще бъдат направени от Техническия инспекторат на Държавен фонд „Земеделие” в град София.

Същевременно стана ясно, че ще бъде извършена независима проверка и на регионалното подразделение на техническия инспекторат в град Кърджали, към който част от стопаните в Смолян имат отправени жалби.

След извършването на проверките, ще бъдат взети и направени и необходимите действия, заяви д-р Димитров.

На срещата се обсъди и бъдещото развитие на млечния сектор в района. Зам.-министър Димитров увери присъстващите земеделски производители, че държавата в лицето на Министерство на земеделие и храните и водената от него политика в тази област е за максимално запазване и съхранение на фермите в планинските и полупланинските райони. За тези райони ние ще поискаме от ЕК специална дерогация, обясни зам.-министърът и допълни, че това е необходимо поради специфичността им.

В тази връзка от ветеринарните служби на територията на цялата страна на фермите бяха извършени над 86 000 проверки на място. Ветеринарните лекарите издават съответните предписания за стопанството на всеки едни фермер, за това какво е необходимо той да подобри и да модернизира в него. Заместник министърът призова фермери да оказват пълно съдействие на лекарите при проверките на място.

От страна на държавата са предприети и редица мерки за подпомагането и развитието на сектора. До края на 2011 г. се предвижда да бъдат изплатени всички средства на животновъдите по различните схеми за подпомагане. За първи път тази година година стратира и схема насочена изцяло за подпомагане на малките овцеферми, чийто бюджет е в размер на 14 млн. лв. Схемата de minnimis също е готова и по нея на фермерите ще бъдат изплатени средства в размер на 20 млн. лева.

За да не бъдат налагани санкции на животновъдите, за първи път тази година Министерството разработи указания, които трябва да бъдат спазвани от фермерите. Те са поместени, и с тях всеки фермер може да се запознае, от интернет страницата на Министерството, информира още д-р Димитров.

От страна на присъстващите бе поставен и въпроса за признаването на породата Джерсей в списъка на редките или застрашените от изчезване животни. Зам.-министърът посочи, че са предприети всички необходими мерки за признаването на породата, като такава от Брюксел.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*