Магърдич Хулиян:Сбогом, фермерско сирене.Отрязали са парите за мобилни мандри на малките ферми
09/03/2015 17:40 | noa.bg
     Асоциацията на малките производители единствена не е участва в Комитета за наблюдение на ПРСР, алармира Магърдич Хулиян
Парите, с които най- малките животновъди се очакваше да си купят мобилни мандри, или да инвестират в малки мандри, за да преработват млякото си във фермерско сирене са отрязани от Тематичната подпрограма по мярка 4.1.2. на ПРСР. Това съобщи пред Агрозона Магърдич Хулиян, шеф на управителния съвет на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели . Той обясни, че средствата за инвестиции в животновъдството са орязани и са останали само за растениевъдство. На практика са засегнати всички дребни стопанства от планинските и полупланински райони в страната, за които се очакваше да произвеждат фермерско сирене, по прословутата Наредба 26, известна като Наредба за директни доставки. Наредбата има отношение към производството на местни храни, към селския туризъм и запазването на местния колорит в храната, така както е в Италия, Швейцария, Франция, теми по които вече няколко години се пише и говори. С орязването на тези пари, няма да се състои и очаквания социален ефект в районите, където е развито дребното животновъдство. Така всички ще бъдат зависими от малцина работодатели или ще „легнат“ на социални помощи.
В същото време Тематичната подпрограма предвижда около 15 хил. евро за стартиране на животновъдно стопанство, което според Хулиян е абсурд, защото след това земеделските производители не могат да го развият без средства за инвестиции. Той заяви, че ще постави остро въпроса пред еврокомисаря по земеделие и министъра на земеделието.
Без участие в Комитета по наблюдение
Сдружението е изключено от участие и от Комитета по наблюдение на ПРСР. Администрацията се е позовала на един от критериите за това че такъв тип НПО трябва да съществува поне 2 г. НСМСФП обаче беше основано преди една година. Ние на практика представляваме интересите на всички дребни стопанства, които са 320 хил., коментира Хулиян. Могат най- малкото да ни включат като наблюдатели в Комитета по наблюдение.
Светлана Трифоновска


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*