Ваксинацията срещу „син език“ започва днес
10/03/2015 13:14 | noa.bg
     Българската агенция по безопасност на храните съобщава, че от 10-и март на територията на цялата страна стартира ваксинацията на говеда и овце срещу болестта „Син език“ в изпълнение на Програма за контрол и профилактика на заболяването, одобрена от страна на Европейската комисия с решение от 30-и януари 2015 г. за одобрение на националните програми и тяхното финансиране.

БАБХ организира ваксинация на говеда и овце с инактивирана ваксина, произведена от фирма „Мериал“, Франция. Ваксината е срещу серотип 4 (BTVPUR ALSap 4), който е единственият серотип, доказан на територията на Република България при епизоотията на болестта през 2014 г., и потвърден от референтната лаборатория за „Син език“ на Европейската общността в Пърлбрайт, Великобритания.

Ваксината е инактивирана, не съдържа жив вирус и е напълно безвредна за животните, обръщат внимание от агенцията. Не съдържа тиомерсал, с което отговаря на тенденцията в европейското законодателство за преустановяване на употребата на тиомерсал във ваксините, започнало от ваксините за човек.

Ваксината BTVPUR ALSap с добавен серотип 2 е регистрирана по централизирана процедура от Европейската медицинска агенция. Регистрацията й е валидна едновременно за всички страни членки на ЕС. Лицензът е валиден и за България като държава членка на ЕС.

Ваксината, която се прилага в България, е придружена от сертификат за имуногенност и безвредност № 22017789, издаден от производителя „Мериал“, Франция. Сертификатът представлява гаранцията за безопасността и ефикасността на всяка произведена партида ваксина, при спазване на указанията в листовката за употреба при ваксиниране.

Производителят на ваксината притежава сертификат за добра производствена практика. Този тип ваксина е преминал всички тестове и оценки за безопасност, ефикасност и стабилност при съхранение. Данните от резултатите след ваксинацията са потвърдени през периода 2010 г. – 2014 г. Последното обновяване на данните е от февруари 2014 г.

Повече относно документите, придружаващи ваксината и ваксинацията можете да намерите на сайта на БАБХ.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*