Ваксинацията е единствената защита на преживните животни срещу син език
10/03/2015 15:15 | noa.bg
     От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) напомнят на фермерите, че само ваксинацията може да предпази преживните животни от син език. В началото на март Агенцията реши да се ваксинират малки групи овце, след което да се изчака 72 часа за реакции. От 3 до 6 март в шест области на страната - Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, беше извършена пробна ваксинация. До 7 март бяха ваксинирани 12 326 овце. Преживните животните понасят много добре приложената ваксина. Не се наблюдават промени в здравния статус на ваксинираните животни, съобщават официално от Агенцията.

От 10 март стартира масовата ваксинация, която ще бъде извършена от 1008 частно практикуващи ветеринарни лекари.

От най-голямата животновъдна организация - Националната овцевъдна асоциация (НОА), обръщат внимание на животновъдите, че ваксинацията е задължителна и обхваща цялото поголовие от говеда и овце на възраст над три месеца във всяко населено място.

Председателят на НОА зоинж. Бисер Чилингиров окачестви като престъпна провокация призивите стопаните да не ваксинират животните си поради опасения, че ваксината не била подходяща.

От БАБХ уточняват, че ваксината се поставя еднократно при овцете и двукратно при говедата. Защитата на ваксинираните животни започва от 3 до 5 седмици след ваксинация и трае една година. Мляко или месо от ваксинирани животни са годни за консумация веднага след ваксиниране на животните.

Източник:bgfermeр


1 Коментарa

# 1     111 | ( 10/03/2015 08:19 )

БРАВО


Коментирай
Име*
Коментар*