НОА: Искахме да покажем в Пловдив млечни овце
12/03/2015 17:53 | noa.bg
     Високите лимити за изложбена площ ни попречиха да покажем в Пловдив млечни овце, сподели зооинж. Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация

Много овцевъди, посетили "Агра", напразно дърпаха вратите на палата 4, където традиционно бяха представяни елитни животни. За жалост те се оказаха заключени. Потърсихме за информация и коментар председателя на Националната овцевъдна асоциация (НОА) зооинженер Бисер Чилингиров.

Той обясни, че от браншовата асоциация били решили да представят на "Агра" културни породи овце, млечно направление. За целта искали да наемат площ от 12 квадратни метра. Обаче се оказало, че за да стане това, трябва да наемат изложбена площ от мининум 300 квадратни метра. Алтернативният вариант, който им предложили организаторите, бил животните да бъдат на открито, което не било вариант предвид капризите на мартенското време.

Единствените живи експонати бяха представени от Института по животновъдство в Костинброд и от Института по земеделие в Стара Загора. Край щандовете им можеха да се видят: две телета, десетина овце - млечни кръстоски

Добре че двата научни института - в Костинброд и в Стара Загора, показа на щандовете си млечни кръстоски, допълни Чилингиров.

За председателя на най-голямата браншова организация изложбата е била добра възможност за полезен обмен на идеи и за сверяване на часовниците със съвременните животновъдни технологии

Според Чилингиров всички овцевъдите са били изкушени от абсолютно новата за България система за хранене на животните "Тревомат", но не скри, че цената й е откровено непосилна за българските животновъди.

А инвестицията в мобилната мини-мандра за производство на сирене би била добра, при положение, че се направи овцевъдно сдружение което осъществява целенасочено програмирано агнене. Така доенето а овцете може да се разтегли на три етапав рамките на 4-5 месеца . Чилингиров открои доилните системи за овце, които са много подходящи за дребни фермери - от 2 до 50 животни. И припомни, че бъдещето е на машинното доене на овце.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*