МЗХ: Няма установени случаи на син език по животните
13/03/2015 13:53 | noa.bg
     От началото на годината агенцията по храните не е установила случаи на заболяването „син език“ на територията на страната, съобщиха от министерството на земеделието. Лабораторните изследвания на животните, които са били със съмнения за заболяването, са отрицателни. Това стана ясно по време на свикания по нареждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева експертен съвет за изпълнение на програмата за надзор и ликвидиране на заболяването син език по преживните животни, който се проведе в министерството. Отрицателни са пробите, които са взети от животни във врачанското село Галиче, видинското Цар Петрово и в Провадия, Варненско. Проерени са още населени места от Благоевградска и София област.
В разките на профилактичната програма в началото на месец март е започнали изследване на едри преживни животни за наличие на вируса на „син език“. Програмата е съгласувана с Европейската комисия.
Директорът на Центъра за оценка на риска проф. Бойко Ликов заяви, че заболяването няма как да се прояви през месец февруари, тъй като векторът (комарите), преносител на заболяването, се активизира едва през месец май на територията на България.
По време на заседанието на експертния съвет стана ясно, че 1,2 млн. дози от ваксината срещу „син език“ вече са по областните дирекция на Българската агенция за безопасност на храните.
Към момента има сключени 750 договора с регистрирани ветеринарни лекари за ваксиниране на животните.
Към 11 март са ваксинирани 23 063 овце и 186 говеда, като не са наблюдавани нежелани реакции и странични ефекти, което показва, че ваксината се понася добре от животните. Най-голям брой животни са ваксинирани в Благоевград, Бургас, Ямбол и Хасково.
Припомняме ви, че на 23 февруари собственичка на овце в село Галиче е информирала за съмнение за „син език“ при част от животните. При прегледа е установено, че не се касае за заболяването, но са взети и кръвни проби, които са отрицателни за наличието на вируса на синия език.
В състава на експертния съвет участват представители на Министерство на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните, Центърът за оценка на риска и Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Източник:Farmer.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*