Директни продажби от фермите могат да извършват само 503 фермери
23/03/2015 11:42 | noa.bg
     Въпреки обещанията на администрацията, че с последните промени в наредбата за директните продажби от фермите достъпът до пазара за дребните стопани ще бъде улеснен, към днешна дата в министерството на земеделието и храните са се регистрирари само 503-ма земеделски производители. На фона на общия брой стопанства, надхвърлящи 150 хиляди в цялата страна, възможността да продават пресни яйца, мляко, сирене, месо и други земеделски продукти от домовете си, имат пренебрежимо малко фермери.
До този момент най-много одобрения са получили пчеларите, съобщиха за Farmer.bg от министерството на земеделието. От 2010 г., когато първата наредба за директни плащания влезе в сила, досега са регистрирани 356 пчелари. Следват животновъдите, които имат право да продават прясно мляко. Регистрирани са 89 стопанства.
До този момент само 27 стопани в страната имат право да продават пресни яйца. Един фермер има право да продава пилешко, кокоше месо и яйца, а друг е регистриран само за продажба на месо от птици.
Яйца от пъдпъдъци се търгуват от 8 стопани.
С жива и охладена риба имат право да търгуват 18 развъдника.
Едно стопанство е получила разрешение да продава месо от зайци, а други два обекта имат разрешение да продават охладено дивечово месо.


1 Коментарa

# 1     | ( 24/03/2015 11:32 )
Коментирай
Име*
Коментар*