Два месеца след ваксинацията не може да се изнася живи агнета
30/03/2015 15:47 | noa.bg
     Два месеца след ваксинацията не може да се изнася живи агнета

В момента с пълна пара се извършва ваксинация на овцете срещу болестта син език. До 26 март са обработени 1 012 299, сочат данни на агенцията по храните. Имунизират се всички животни над 3-месечна възраст. Може да бъдат изнасяни, след като минат два месеца, за да е сигурно, че са си изработили имунитет.
В края на миналата седмица Турция отвори пазара за телета от България. Очаква се в рамките на две седмици да направи това и за агнетата. Бариерата за нашата стока падна в средата на 2012 г., когато беше разкрит канал за контрабанда на румънски агнета, представени за български.

Животните на комшиите са по-евтини от нашите, но и месото им е с по-ниско качество - по-жилаво е и има специфичен мирис. Там в планинските местности се отглеждат местни породи при много примитивни условия.

Турците държат да внасят български животни, макар и по-скъпи от румънските. Засега още не е уточнен истинският мащаб на контрабандата и колко всъщност загубиха страната ни и овцевъдният отрасъл заради блокирания износ.
През 2012 г., преди да бъде забранен експортът, официално сме изнесли за южната ни съседка малко над 100 000 агнета.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*