Маргарита Димитрова:На Великден и сиромашката трапеза не бива да остане без агнешко. Най-евтино излиза, ако агнето се купи директно от фермата:
30/03/2015 15:55 | noa.bg
     Най-добро е месото на животни около 25 кг на Великден и сиромашката трапеза не бива да остане без агнешко. Най-евтино излиза, ако агнето се купи директно от фермата. Хората вече са убедени, че така месото, което ще сложат на масата, е най-сигурно, каза пред „Преса“ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).
През миналата година

стадата силно пострадаха

от масово разпространилото се заболяване син език. Затова мнозина днес се притесняват, че може да останат без агне за Великден, и отсега капарират животни за празниците. Цената се движи между 6 и 7 лв. за килограм живо тегло - колкото и през миналата година. По-скъпо е около големите градове и курортите Пампорово и Банско. Рандеманът при млечните породи е 42-43%, а на месодайните 49-52%. Значи цената на трупно месо излиза 11-13 лв. Купувайки от фермата, клиентът получава допълнително глава, карантия и кожа.

В момента на едро агнетата се изкупуват по 4,70-5,20 лв. за килограм без ДДС. Евтино е, но сме склонни да продаваме, защото от агроведомството обещаха, че през април ще получим държавна помощ заради лошата година, обясни Бисер Чилингиров.

Който дойде при нас, може да си купи живото агне по 6 лв. за килограм, а закланото е 12 лв. за килограм. Това каза пред „Преса“ Димитър Вършилов, който има ферма със 700 овце край Пловдив. Синият език е поразил и неговото стопанство, така че той ще си запази всички женски, за да попълни стадото. Вече и нашите производители са се научили да планират така, че да има хубава стока около големите празници - Великден, Гергьовден, Богородица и Коледа. Тогава продават и по-скъпо. В останалите периоди килограм живо тегло пада и до 4,50 лв.
Най-вкусно е месото на агне, което е около 25 килограма. Едно животно от млечна порода каквито са, „Асаф“, „Аваси“, „Черноглава плевенска“, става за продан за 45-60 дни. Ако е от месодайна порода, сред които „Ил дьо Франс“, „Мутон шароле“, са необходими между 30 и 45 дни. За тези породи е характерно, че щом като минат 35 кг, животните започват буквално да наддават като бройлери. За по-тежките пазар има в Западна Европа, но според нашия вкус това са вече шилета и търсенето рязко пада.

Силно се усеща ефектът от болестта син език. Официално загинаха около 37 000 животни, но поне още двадесетина хиляди са умрелите в т.нар. задни дворове. Това са овцете, които хората отглеждат основно за лична консумация. Масово не се водят на отчет в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Загиналите от болестта животни са само малка част от истинските загуби, които калкулира секторът. Част от преболедувалите овце изобщо не са се заплодили. Други са помятали, трети са раждали дефектни приплоди. Около една трета са загубите от мляко и месо, твърди Чилингиров.

Но хората трябва да са спокойни - недостиг на агнешко месо не се очаква. Ако нашата стока не стига, ще се компенсира с вносна.
Според последните официални данни, публикувани в аграрния доклад, овцете са били 1 370 000 през 2013 г. От тях майките са 1 152 900. За сравнение през 1990 г. у нас са отглеждани 8 млн. овце. България е правила много сериозен износ. 6 млн. агнета са заминавали за Либия, Сирия, Египет, Иран, Йордания.
Заради пораженията от заболяването през тази година се очаква да имаме около 1 милион агнета. Фермерите обаче ще оставят по-голямата част от женските
за да възстановяват стадата си. Така може да се очаква, че за продан ще са приблизително 600 000 агнета. Бройката е същата като миналата година. Очакваше се тази година да са повече, защото и стадата бяха увеличени, но уви, опасната

болест обърка плановете.
В последните дни се е активизирал вносът от съседни държави. От Македония влизат по 4,10 лв. за килограм живо тегло, а от Румъния - по 3,70-4,10 лв.
Животните на комшиите са по-евтини от нашите, но и месото им е с по-ниско качество - по-жилаво е и има специфичен мирис. Там в планинските местности се отглеждат местни породи при много примитивни условия.
Източник:в-к Преса


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*