Бойко Борисов: Арабите искат българско агнешко, както ние - немски мерцедес
07/04/2015 23:06 | noa.bg
     Арабите искат българско агнешко месо, както ние искаме немски мерцедес, но няма, не се произвежда," - с тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира пред представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България неизползваните от бизнеса възможности за разрастване, за навлизане на нови пазари и за разкриване на нови работни места.

Той припомни, че в разговор с представители на Катар и Обединените арабски емирства са му поискани големи количества прясно агнешко месо от България заради вкусовите му качества, известни в арабските страни от миналото. Потенциалните партньори били готови, по думите му, дори да предплащат доставките. В същото време в България сега се отглеждали едва 800 хил. агнета, при 8 млн. в миналото.

Борисов призова бизнесмените да се сдружат, да направят голямо предприятие, зад което може да застане и Българската банка за развитие.

Премиерът даде няколко лоши примера за хитруване, завършило със спиране на българския износ до конкретни европейски пазари. "Едно яйце срува 1 евро, а ако кокошката живее на свобода - 5 евро. Как обаче се различават двете? Разбрал, че като се търкаля яйцето по поточната линия, се появяват микрочуканки по обвивката и ренгена ги хваща. Слага по една жена, чакат яйцето, взимат, слагат, не го пуска на елеватора да се търкаля и после с тировете за там, за където е поръчано. Докато ги хванаха и сега да вкараш яйца там е чудо", разказа схемата Борисов, уточнявайки, че става дума за Швейцария. Друг износител пък опитал да пробута в Германия два тира не от поръчаното вино, а с по-лошо качество и сега там има недоверие към цялата българска продукция - "ходи, продавай, където ти го купят".

"Ако искате да завладеете пазарите, не трябва да го допускате. Готови сме да помагаме, но инициативата трябва да дойде от вас, огромни възможности има в България", обобщи Борисов.

По същия начин той разкритикува и пасивността на безработните. "Край Белоградчик виждам кръчма, 20 - 30 мъже седят, пасища наоколо и нито едно животно. Те си пият ракийката, питам: "Защо не пасете?" Те: "Ти не ни карай да работим, а малко дигни пенсиите." Цяла кръчма народ на ракийка и сланинка, а наоколо такава красота, такава поляни, мери, екологично чисто, химия не е виждало никога", сподели впечатленията си премиерът.

С прекрасните ни пасища и природни ресурси можем да произвеждаме най-доброто и качествено мляко и месо и да няма безработица. Българските телета и агнета, които са неповторими по своя вкус са огромна възможност за българската икономика, но липсват достатъчен интерес и инициативност за това, каза той.
Видео


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*