Фермерите са във възторг от добрата цена на агнетата за Великден
09/04/2015 16:57 | noa.bg
     За първи път от години овцевъдите постигнаха изключително добра цена за агнетата, което до голяма степен се дължи и на директните продажби от фермите. Само за един месец от март до април цената на килограм живо тегло без ДДС се повиши от 4,50 лв. на 6 лева, което покрива себестойността и осигурява необходимите доходи за бранша, коментира за Farmer.bg Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. През миналата година по това време цената на агнетата не надвишаваше 4,50-5,20 лв. Тази пролет обаче потребителите се вслушаха в призива „Купувай българското”, затова из цялата страна търсенето на прясно месо се засили.
Хората са запознати, че трябва да търсят печата BG върху българското месо, но голяма част от тях предпочитат да осигурят стоката директно от фермите, обясни още Чилингиров. Контролът върху пазара също е оказал добър ефект, защото търговците вече избягват да размразяват вносно месо и да го предлагат за българско.
Заради болестта син език овцете тази година се оагниха твърде късно. Самото поколение също е било значително по-слабо, затова и на пазара се е усещал известен дефицит от агнешко месо.
От друга страна с въвеждането на европейските субсидии за селектирани стада овцевъдите са запазили и по-голяма част от добрите агнета за увеличаване на стадата. Докато през минали години в стадото се запазват 20% от родените агнета, тази година този процент е 40.
Въпреки че предлагането е по-слабо, дефицит от агнешно месо няма да има успокоява Чилингиров. Той припомни, че агнета ще има дори за Голяма Богородица през август, тъй като фермерите вече сами управляват осеменяването на животните, така че агнешко месо да има почти през цялата година.
Веднага след празниците браншониците очакват да тръгне и пазарът за Турция. До този момент там вървяха основно агнета от Македония, но с вдигането на забраната се отваря добра възможност и за българските овцевъди.

Източник:Farmer.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*