И В ШУМЕНСКОТО СЕЛО ОВЧАРОВО НЯМА МЕРАКЛИИ ЗА ОВЧАРИ!
18/04/2015 23:22 | noa.bg
     Само 67-годишният Рачо Атанасов и 80-годишният му роднина Петър Богданов стопанисват стада с общо около 40 животни. В свободното си време им помага и дъщерята на Рачо – Стефка.
Само двама овцевъди са останали в шуменското село Овчарово. Това са 67-годишният Рачо Атанасов и 80-годишният му роднина Петър Богданов. Напук на името на населеното място, в селото няма пастир. Причината е, че хората вече не отглеждат дребен и едър рогат добитък и старата слава на Овчарово с традиции в животновъдството вече е отминала.
Рачо Атанасов и неговата дъщеря Стефка Атанасова отглеждат 20 овце и 10 агнета, а техният роднина – около 10 животни. Дамата помага в семейната ферма основно през почивните дни и най-вече за реализацията на агнетата около Великден и Гергьовден. Тя се оплака от ниската изкупна цена на агнешкото, въпреки че сега е най-силният сезон. Тази година клиентите са склонни да плащат около 5 лв./кг живо тегло, което е с левче по-ниска цена от м.г. Причината за това е вносното месо, което тотално е изместило родното производство през последните години.
Сем. Атанасови си имат постоянни купувачи, но Стефка признава, че реализацията на животните винаги е проблем. Трудно се реализира и млякото, което продават на дребно на местни жители. Истина е, че хората по селата доста обедняха.
Въпреки проблемите бащата не иска да се откаже от овчарлъка. Сам се грижи за здравословното състояние на животните. През миналата година е имал само две умрели животни от синия език. Тези дни ветеринарният лекар е посетил стадото и е поставил ваксина срещу болестта.
Предоставил е собствените си ниви на арендатори, които му изплащат рента под формата на зърно за животните. Залага и 8 дка с люцерна, с които изхранва стадото. Дъщеря му се стреми да му помага в различните кампании. Тя разказа за родното си село, с което са свързани детските й спомени. По исторически сведения Овчарово е основано преди 3 века с чисто българско население. През 60-те години на миналия век там е намерен печат на цар Симеон I и предаден в Историческия музей в Шумен. Според преданията в селото е отсядал прочутият Индже войвода с дружината си и е дарил жълтици за направата на чешма, която носи неговото име. В селото се намира стара църква с широк двор, която е отворена през големите празници. Съборът на Овчарово е 50 дни след Великден.
Полята в началото на селото са част от територията на Натура 2000, понеже там се срещат редки видове птици. Също така всяка година на тези поляни и нивите около тях за един-два дена се събират хиляди щъркели, почивайки си от дългия полет до България или подготвяйки се за бъдещия…

Лилия Лозанова
(повече в Агровестник – стр. 7-8)


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*