Цветан Димитров:Министър Танева, първа от всички поиска с отпадането на млечните квоти някакъв финансов ресурс за подпомагане на животновъди
19/04/2015 15:55 | noa.bg
     Министър Танева, първа от всички представители на останалите държавите-членки поиска във връзка с отпадането на млечните квоти някакъв финансов ресурс за подпомагане на животновъдите. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в предаването "Неделя 150" на БНР, цитиран от "Фокус".

„Първоначално това не беше подкрепено, но след това близо 10 държави в една или друга степен подкрепиха това наше искане. Дори се стигна до там, че ние и Румъния внесохме писмено искането си в предходния Съвет на министрите”, уточни той.

На въпроса кога можем да очакваме отговор на това искане, зам.-министърът отговори, че най-вероятно такъв може да се очаква след няколко месеца.

„Периодът е труден за животновъдите, предстои закупуването на фураж, затова на Консултативния съвет ние взехме решение да им предоставим финансова помощ със собствени средства. А ако след това дойдат и европейските средства, още по-добре”, коментира Димитров.

„Когато 2008-2010 година имаше подобен проблем с млекопроизводството, преговорите бяха доста трудни и продължителни - от около 7-8 месеца, но в крайна сметка се стигна до положително решение. Нядяваме се и сега да се стигне до такова”, допълни още той.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*