Животновъди протестираха в центъра на шуменската община Никола Козлево
20/04/2015 18:42 | noa.bg
     Протестиращи животновъди се събраха тази сутрин в центъра на шуменската община Никола Козлево, за да изразят недоволството си от липсата на пасища. Стопаните обвиниха общинското ръководство, че е раздало мерите под наем на свои приближени фирми, които впоследствие разорават терените и така унищожават пасищата. Протестиращите настояват да се развалят дългосрочните договори за общинските земи, в противен случай се заканват да инициират местен референдум и да принудят управляващите да се съобразят с тях. Недоволните животновъди бяха категорични, че заради унищожаването на пасищата община Никола Козлево буквално застрашава техния поминък. Фермерите обявиха, че общинските пасища се дават тайно под наем и никъде в селата не се изнасят съобщения за предстоящите търгове. За да изхранят животните си, хората се принуждават да купуват фураж, но заради големите разходи повечето стопани вече са затънали в дългове, заяви Рамадан Хасан от с. Църквица.
Събралите се в центъра на Никола Козлево бяха категорични, че протестът им не е политически, въпреки че сред тях имаше и политически лица. Кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш обаче отхвърли обвиненията на животновъдите.
Кметът обвини протестиращите, че изпълняват политически поръчки и само част от тях са истински земеделски производители. По-късно обаче протестиращите и кметът на община Никола Козлево все пак седнаха на масата за преговори. Резултатите от срещата ще станат известни по-късно.
Автор: Йордан Йорданов
Източник:
AGRO.BG


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*