В ЕС няма свръхпроизводство на мляко
20/04/2015 18:48 | noa.bg
     Краят на млечните квоти в Европейския съюз не се е отразил на млекопроизводството. Това показват първите данни от статистическите служби на страните-членки.
Още в миналото квотите не са били от значение в редица държави. Тъй като там фермерите са произвеждали по-малки количества, те са работели изцяло на принципа на търсенето и предлагането. След края на квотите по подобен начин действат и стопаните в страни с голямо производство, каквато е Германия.
Има известна несигурност относно кратко- и средносрочното развитие на млечния пазар. Така например в Австралия се очакват силни бури, което ще се отрази отрицателно на доставките в района на Океания. От това могат да се възползват европейските производители, които имат шанс за по-голям експорт за тази част на света.
Складовите наличности в Европейския съюз в момента са малки и не се налага намеса на държавите. Износът е облекчен и от евтиното евро, което кара производители и преработватели да се надяват на по-високи изкупни цени на суровината през третото тримесечие на годината.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*