Димитър Петков:Хубава овцеферма става с много голям капитал
23/05/2015 23:16 | noa.bg
     аня Демирова София - Лясковец
Срещаме се с Димитър Петков по време на Събора на овцевъдите край Лясковец. И за разлика от колегите си, които направо отказаха да говорят за положението на българското овцевъдство, Димитър Петков охотно разказва за богатия си 34-годишен опит, който има в отглеждането на овце.
Започнал през 1981 г. с 35 овце, местна порода. Впоследствие от Института по земеделие в Шумен купил 70 овце Източнофризийска порода. Но вече работи със Синтетична популация българска млечна овца. И нещо особено важно - купил е и работи само с чистопородни кочове
Вече има 3 разплодника - порода Асаф, и 2 - порода Аваси. Увеличава поголовието, като оставя собствени приплоди.
В момента стадото му е от 300 овце-майки, 120 дзвиски и 150 женски шилета. Тази година Петков е получил по 1,4 агне от овца - общо 420 животни. Има и 10 овце-майки, които са родили по три приплода.
Работим по увеличаване на млечността обяснява опитният овцевъд - от 280 л вече сме постигнали млечност от 340 л.
Стигаме и до най-болния въпрос - за изкупната цена на овчето мляко. През 2014 г. Петков е получавал за 1 л сурово овче мляко 1,60 лв. Сега му го плащат по 1,40 лв. Работи със сливенска мандра, която поне го плаща редовно.
В момента изкупната цена на овчето мляко е ниска твърди Петков, мандраджиите по-висока не дават. А в момента тя трябва да бъде 1,80 лв./л, е категоричен той. Много малко мандри работят с овче мляко и всички имат пазар. Всъщност една мандра, за да започне да купува овче мляко, трябва да има пазар. А пазар за овчето сирене винаги има, обяснява Петков.
Фермата на Петков се намира в търговищкия квартал "Бряг". Купена е от местната кооперация с 5-годишен кредит, който почти е изплатил. Останала му е само 1 година. Няма как да се почне какъвто и да е бизнес без първоначален капитал, обяснява Димитър, и това важи с пълна сила за овцевъдството. Димитър вече е разполагал с животните, та поне за това не е давал пари.
Питам Петков според него какви пари трябват за стартиране на съвременна овцеферма.
С малко пари няма да стане, трябва ти много голям капитал категоричен е Димитър. Например за построяване на овцеферма за 1000 овце ще трябват поне 200 хил. лв. После да купиш хубави животни, а цената на една породиста овца се движи около 600 лв. Но Петков съветва да се почне с около 50 овце. Да не се рискува с голямо поголовие.
И друго много важно нещо - наличието на земя. Няма как да се прави овцевъдство без земя. Петков има собствена (40 дка) и наета земя: 100 дка люцерна и 100 дка царевица. Осигурили сме си зърно, което го даваме на фуражен завод и от него храним, както и с комбиниран фураж.
Имат и селскостопанска техника. По програма Петков е купил трактор с прикачен инвентар. Пашата на овцете също е осигурена с наемането на общински пасища - 150 дка, оградени с електропастир.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*