Масово искат да продават животните си
24/05/2015 11:38 | noa.bg
     В началото на юни български и румънски млекопроизводители ще предприемат общи протестни действия на Дунав мост. Това стана ясно вчера по време на мащабния митинг, който се проведе на входа на Димитровград.

Двете държави са най-ощетени от отпадането на млечните квоти в ЕС. Два пъти досега по време на заседание на Съвета на министрите нашата и румънската страна настояват за помощи за млечното говедовъдство заради руското ембарго. Засега европейската подкрепа е само за два продукта, но ние не произвеждаме сухо мляко и правим малко масло, което на практика ни оставя без помощ.

В същото време изкупната цена на кравето мляко буквално се срина след 1 април, когато паднаха европейските млечни квоти. В момента е около 40 ст., но на някои места е паднала дори до 30 ст., което за фермерите е равносилно да изливат млякото в канала.

Катастрофалното положение на сектора изпрати вчера много животновъди в Димитровград. Те блокираха пътя за Хасково за 20 минути. Фермерите настояват Българската агенция по безопасност на храните да си влезе в ролята и да не пуска некачествените и вредни храни на пазара. Така ще се отвори ниша за качествените стоки на българските производители.

Мандрите погребват българските фермери, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, който беше пристигнал от Шумен, за да подкрепи протеста на колегите си. Той твърди, че в Русенско цената на кравето мляко е паднала дори до 15 стотинки за литър.

Масово хората искат да продават животните си, но няма кой да ги купи, каза д-р Трайчо Алчев, който също беше на митинга като представител на Българския ветеринарен съюз. Той твърди, че пълен хаос цари в бранша. Освен драстично ниските изкупни цени има проблеми и с опазване здравето на животните. До този момент все още не се правят никакви изследвания на говедата, включително за туберкулоза. А както се знае, тази болест чрез млякото може да зарази хората. Единствено стадата се имунизират срещу болестта син език, която през миналата година се разпространи в безпрецедентни мащаби и съсипа бизнеса на много фермери.

Според Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България, толкова много млекопроизводители са пристигнали да се включат в събитието, защото секторът е изпаднал в незапомнена криза. В четвъртък представители на различни организации от бранша се срещнаха с премиерa Бойко Борисов и със земеделския министър Десислава Танева, за да уточнят план за действие.

На интернет страницата на аграрното ведомство вчера бяха публикувани промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Едно от измененията ще принуди хората, които са взели под наем общински и държавни пасища, да развалят договорите или да си купят определен брой животни до 2 февруари 2016 г.
Източник: Преса Маргарита Димитрова


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*