Сирене, мляко и кашкавал по стандарт – само от родно мляко
24/05/2015 11:45 | noa.bg
     В аграрното ведомство вече е създадена работна група, която готви промяна в правилата за млечните продукти. Българският флаг ще стои върху етикетите на сиренето и кашкавала, които са произведени от 100% българско мляко. Освен това се обмислят и промени в БДС. Идеята е използването на родна суровина да бъде част от стандарта. Промените се правят по предложение на Националния съюз на говедовъдите в България.

В Българския институт по стандартизация (БИС) постъпи вчера предложение за промяна на стандартите за киселото мляко, сиренето и кашкавала и процедурата ще бъде стартирана, каза за „Преса“ председателят на управителния съвет на института Ивелин Буров.

Стандарт обаче не се променя с магическа пръчка. Той трябва да бъде изпратен за нотификация в Брюксел, а там текстът, че тези продукти могат да се правят само от българско прясно мляко, ще бъде атакуван като дискриминационен и възпрепятстващ свободното движение на стоки, посочи Буров.

Подобно нещо ще предизвика атаки и от Световната търговска организация. В стандарта за киселото мляко например пише, че може да се прави само с български закваски. Но дори това предизвикало негативни реакции от скандинавските страни, които ни обвинили в дискриминационна политика.

За първи път идеята за промяната на трите БДС бе лансирана от зам.-министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Явор Гечев, но тогава бе отхвърлена като популистка.

У нас стандартите излязоха отново на мода с въвеждането на БДС за киселото мляко, сиренето и кашкавала през 2010 г. Всеки производител, който е решил да работи по стандарт, трябва първо да си го купи, да го проучи и да организира работата си според изискванията в него. Знакът БДС-12:2010 върху киселото мляко например означава, че е направено единствено от прясно мляко без никакви добавки при строго спазване на технологията.
Източник:Преса Маргарита Димитрова


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*