Aкад. Атанас Атанасов:България е благословена, само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богати.
24/05/2015 16:23 | noa.bg
     България е благословена, когато става въпрос за производство на фармацевтични продукти на базата на естествени суровини. Това обясни в предаването „Тази събота” по bTV акад. Атанас Атанасов, ръководител на геномния център към Софийския университет. Центърът се занимава с изследвания върху това как хиляди полезни вещества в природните продукти и храните да бъдат комбинирани и какъв е ефектът им върху човешкото здраве.

По думите му, България е страна, в която могат да се намерят голям брой от естествените „модифицирани от Господ храни”. Това са билки, част от които не виреят никъде другаде по света, горските плодове, гъбите, мановият мед, лозята и вината от типични сортове, както и уникалните млечно-кисели бактерии. „Никъде киселото мляко не е така кисело, в положителния смисъл, както в България. Щамовете бързо загубват своята активност, след като бъдат изнесени. Защо тази симбиоза се получава само в България, а не навън, още не е разгадано”, обясни ученият.

Ако българско кисело мляко бъде изнесено в чужбина и с него се подквасва нова партида, докъм третия месец ще запази характеристиките си. След шестия месец, обаче, то вече ще бъде някакъв съвсем друг тип кисело мляко – не българското.

Той сподели и рецептата за нещо като пастет, наречен „Столетник”: зряло сирене и извара с червен пипер и хубав български лук, заедно с нерафинирано олио. Ако вечеряте 2-3 пъти седмица с подобен пастет с 2-3 филийки препечен хляб и чаша мавруд, получавате голяма „доза” здраве.

„Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство. В последните 25 години едно от най-големите предимства в прехода е, че България стана екологично по-чиста”, посочи Атанасов. Според него, само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богати.

Той прогнозира, че чужди фирми ще оценят това богатство, в което няма нищо лошо, но по-добре е правото върху тези продукти да бъде запазено за България. „И с това България ще излезе не само като пазар. Туристите – само тях да нахраним, ние ще скочим два и половина пъти. Представете си – 5,5 млн. туристи четири месеца в България ги имаме. Ако ние ги храним не с 80-90% чужди продукти – плодове,зеленчуци, сирена и т.н., а с наши!”, заяви Атанасов. /bTV


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*