Румен Порожанов: Държавата изплати всички големи плащания на земеделските производители
25/05/2015 20:41 | noa.bg
     Държавата изплати всички големи плащания на земеделските производители, съобщи във Велико Търново изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов цитиран от „Дарик“. „Към момента сме финализирали всичко, свързано с директните плащания. Близо 1 млрд. и 50 млн. лв. бяха изплатени. С това приключихме и разглеждането на всички застъпени площи и направихме анализ. Доплатихме на всички фермери по 1, 70 лв. на декар обработваема площ”, обясни Порожанов.
Той съобщи, че в петък с 9 млн. лв. са субсидирани необлагодетелстваните райони като пасища и ливади. На финалната права е процедурата за плащанията de minimis в млечния сектор. Вече е приключил приемът на заявки, които ще бъдат разгледани утре. По 100 лв. на крава и бивол и по 7 лв. на овца и коза ще бъдат отпуснати на родните фермери. Така общият бюджет на държавната помощ е около 27 млн. лв., а средствата ще бъдат изплатени през юни, уточни Румен Порожанов. По негови думи основен проблем остава сривът на цените и вносът от чужбина на евтино мляко и млечни продукти.
Усилено тече приемът на проекти по Мярка 4.1. за производство на земеделска продукция. „Нашето опасение е, че ще имаме страшно много проекти. Към 21 май бяха входирани 2197 заявки. Общата сума на заявените разходи е 988 млн. лв., а размерът на субсидията е 544 млн. лв. Приемът на документи ще приключи на 8 юни, а заявените субсидии са вече почти два пъти над бюджета”, каза Порожанов. Той посочи, че ще бъдат изготвени ясни критерии, по които ще бъдат подбрани прозрачно одобрените проекти. Приоритетно ще бъдат подкрепени животновъдите, зеленчукопроизводителите и биопроизводителите. Специално внимание ще бъде отделено на Северозападна България.
Румен Порожанов пристигна във Велико Търново за откриването на център за обучение на експерти от Държавен фонд „Земеделие”. Помещението разполага със 120 места и добра материална база. Предстои закупуването на стационарни компютри.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*