Румен Христов: Животновъдство са основните приоритети за следващия програмен период в областта на земеделието
25/05/2015 20:50 | noa.bg
     Това стана ясно във Враца, на втората от поредицата срещи, организирани от Парламентарната група на Реформаторския блок в рамките на инициативата: „Обединени в усилието да раздвижим и съживим Северозападния край !“ В нея участваха председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни и депутат от РБ Румен Христов, народните представители проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов и зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.
Основната цел на днешната среща е да бъдат обсъдени проблемите на развитието на селското стопанство в Северозападния регион и навременното и пълноценно използване на възможностите на Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020) на Европейския земеделски фонд, заяви доц. Великов.
Румен Христов акцентира върху законодателната инициатива на Народното събрание, като се спря върху възможността за определяне на приоритетно разпределение на мери и пасища. Той подчерта, че земеделието е основен отрасъл за тази част на България и е изключително важно да се осигурява качествена продукция за пазара. Основните приоритети за следващия програмен период са фокусирани в направление - зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Г-н Христов посъветва младите земеделски производители да се възползват от програмата „Млад фермер“, която дава много възможности.
Зам. – министър Васил Грудев сподели, че за началото на новия програмен период за Враца, Монтана и Видин са постъпили 240 заявления за 121 милиона евро за проекти, които могат да бъдат осъществени.
Проф. Вили Лилков, депутат от РБ, допълни, че с тези срещи се показва, че институциите си говорят и дават възможност на всеки един земеделски производител да може пряко да контактува с представителите и на законодателната и на изпълнителната власт. Той подчерта, че има пълно сътрудничество между народните представители от различните политически сили, избрани от този регион. Депутатът от РБ изрази надежда в най-скоро време да стартира програмата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, насочена към решаване на проблемите на Северозападния регион.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*