Браншовици сезират за картел в цената на овчето мляко, която се срина до 1 лев за литър
27/05/2015 15:34 | noa.bg
     Овцевъдите в страната алармират за нагъл картел при определянето на цените на млякото, сринали се за последните 20 дни още с 10 стотинки. Така литърът вече се изкупува по 1 лев, докато цените пред месец бяха 1,10-1,20 лв..„Потресени сме от търгашеското поведение на изкупвачи и мандри, които тази пролет натиснаха пазара така, че фермерите да получават двойно по-ниски цени за своята продукция спрямо европейските стойности”, съобщи за Farmer.bg Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.
Затова от името на колегите си асоциацията ще внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу съглашателството и изкуственото манипулиране на цените.
Браншовиците предупреждават за нереалната ситуация още от Великден, когато след падането на квотите за кравето мляко мандрите масово започнаха да свалят цените на овчето и козе мляко. Миналата година реалната цена за литър мляко беше 1,60-1,70 лв. В Румъния и Гърция търговците дават по 2 лева за качественото мляко.
Стигна се дотам, под предлог че нямало пазар на сиренето и кашкавала, млекопреработвателите дори да не изкупуват продукцията на дребните стопани. В резултат започнаха и фалити сред животновъдите.
"Безобразията не свършват с това. В някои региони фермерите са принудени за своя сметка да транспортират млякото си до мандрите, като при някои далечни разстояния тези разходи са значителни", обясни още Чилингиров. Той припомни, че в същото време овчето и козе сирене в магазините не само че не поевтинява, но дори поскъпва.
Затова браншовиците ще изискат и нова среща в министерството на земеделието, за да се поставят наболели въпроси, свързани с реализацията на продукцията.
Източник:Farmer.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*