Овцевъдите отново обвиниха мандрите в картел
30/05/2015 15:01 | noa.bg
     От сряда сутринта изкупната цена на овчето мляко падна с 10 ст. на литър навсякъде. Това заяви пред "Капитал Daily" председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Той обвини още мандрите в картел, като съобщи още, че ще сезират официално Комисията за защита на конкуренцията по въпроса.

Информацията на Чилингиров е от производители в асоциацията, като подозренията им са, че целта е цената за литър да стане 1 лев. По думите му допреди намалението изкупната цена на овчето мляко се е движила между 90 ст. и 1.40 лв. за литър, като разликата в цените не означавало възможност за избор пред овцевъдите, тъй като за тях не е икономически изгодно да продават продукцията си в отдалечени от тях мандри. Овцевъдите винаги са настоявали, че тя трябва да бъде поне двойна и да се доближи до тази в Румъния и Гърция от по 1-1.20 евро на литър. Според него е и необяснимо защо цената на млечните продукти расте, а изкупната на млякото пада.

Стар спор на нов глас
Споровете между двете страни са от доста време, като от Националната овцевъдна асоциация искат да има ясни договорни отношения с мандрите с определени в тях цени. Мандрите в страната са около 250. "Капитал Daily" не успя да се свърже с председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, който да коментира обвиненията. Млекопреработвателите обаче нееднократно са изказвали възраженията си по обвиненията в картел.

В началото на май пред БНТ 2 Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, ги отрече и даде своето обяснение. "Ако това е картел – 50 процента разлика в цената, нека да е картел. Като цяло пазарът е пренаситен с млечни продукти и това не е от днес. Ние многократно алармираме държавните институции, че трябва да бъдат взети мерки. И в момента има много голям натиск на вътрешния европейски пазар и най-вече на новите пазари Румъния, България за продажба на млечни продукти и на суровина на много дъмпингови цени. Това свали цените и на суровините в България. И не толкова сваляне на цената, макар че има такова нещо, но и нежелание от операторите на вътрешния пазар да изкупуват максимални количества сурово мляко."

Липса на пазари
Животновъдите няколко пъти настояваха за финансова помощ, но по думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева финансовата подкрепа на млекопроизводителите може да бъде само краткосрочна мярка, но не и дългосрочна. Според нея решението е в търсене на нови пазари в трети страни и в обединяването на самите производители, за да могат да получават по-добра цена за продукцията си при по-големите количества.

От години обаче овцевъдството върви стремително надолу, като от 10 млн. преди идването на демокрацията овцете в България в момента са останали едва около 1.3 млн. Производителите са предимно дребни и разпокъсани, с малки изключения. Страната загуби и много от класическите си пазари за износ на агнета на изток като Сирия, Ливан, Либия, където през 90-те години са се изнасяли по 6 млн. броя годишно. Традиционният турски пазар, за където износът през 2011 г. е бил за 96.3 млн. лв., се срина на 4 млн. лв. през 2013 г., тъй като няколко години беше затворен по решение на турската страна.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*