Отбелязваме тържествено 110 годишнината от откритието на Lactobacillus bulgaricus
25/06/2015 16:38 | noa.bg
     Тази година се навършват 110 години от забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроб с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко – Lactobacillus sbulgaricus- Grigoroff. За пръв път през 1905 г. българинъг Стамен Григоров, като асистент на проф. Масол, в лабораториите на Медицинския университет в Женева, успява да открие и изолира пръчковидния бацил, причинител за подквасването на млякото. По-късно известни учени микробиолози по свой път потвърждават наличието на млечнокиселия бацил, който единодушно наричат "българска млечна бактерия" на името на родината на откривателя му – Lactobacillus bulgaricus-Grigoroff.
За да отбележат международната значимост на откритието на д-р Стамен Григоров, фондация „Д-р Стамен Григоров“ с активното участие на Ел Би Булгарикум, както и със съдействието на община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България, организират тържествено отбелязване на 110 годишнината от откритието на Lactobacillus bulgaricus-Grigoroff, съпроводено от научно-практическа конференция в София и станалия вече традиционен Празник на млякото и млечните продукти в град Трън.
Гости на събитията са представители на държавната администрация от България и чужбина, научни работници, млекопреработватели и млекопроизводители, чуждестранни партньори. Всички те ще имат възможност да осъществят обмен на информация за добри практики и открития в областта на микробиологията, да се запознаят с функционални и иновативни продукти както на Ел Би Булгарикум, така и на другите фирми производители в бранша, да се осведомят за важни за млечната индустрия нормативни уредби, да получат актуална информация за проблемни ситуации.
За да се популяризира традиционното българско кисело мляко, производството и консумацията на български млечни продукти на 27 юни от 11:00 часа в град Трън, участниците в Научно-практическата конференция и любителите на гурме кулинарията ще имат възможност да участват в традиционния празник на млякото ЕКОМИЛК 2015, да дегустират автентични български млечни продукти и ястия, както и най-новите продукти на големите български фирми производителки. Традиционно празникът ще завърши с посещение на музейната сбирка на българското кисело мляко в село Студен извор в близост до родното място на д-р Стамен Григоров. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с другите природн и културни забележителности на Трънския край.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*