Мирослав Чилингиров, фермер: Искам да остана в България и да развивам животновъдството
29/06/2015 17:52 | noa.bg
     Искам да остана в България и да развивам животновъдството. Това каза младият земеделски стопанин Мирослав Малинов Чилингиров по време на подаване на проект по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на млад фермер в Хасково в присъствието на министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Завършил съм висше образование в Аграрния университет. От доста време животновъдството е наш семеен бизнес. Покрай баща ми се запалих в тази насока. Имам стадо от 114 бройки, като подадох документи по мярката Млад фермер, за да мога да се развивам. Смятам да увелича стадото си”, обясни Чилингиров. Младият земеделски стопанин е на 26 години. Той е регистриран земеделски производител от 12.05.2015 година, като стопанството му е разположено в село Родопи, общ. Хасково, обл. Хасково. Чилингиров отглежда общо 114 бр. овце за мляко и има СПО в размер на 8 335 евро. Агнетата се отглеждат за продажба. Той ще увеличи СПО с увеличаване броя на животните с 70 овце майки, като 35 бр. ще бъдат закупени и 35 бр. от собствено възпроизводство. Мирослав Чилингиров обясни, че възнамерява да наеме нова сграда за животновъдния си обект.
„За в бъдеще искам да си направя собствена фермера. С тези пари от тази мярка ще си купя нови животни. Създадох стадото си май месец. Искам да остана в България и да развивам животновъдството. Искам да направя нещо самостоятелно, нещо мое. Мечтата ми е да имам собствена фермера с оборудване и доилни зали”, допълни младият земеделски стопанин.
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни: „При подаването на първия проект от отворената от днес по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ или позната мярка Млад фермер, току що колежка от Националната служба за съвети в земеделието връчи на кандидат-бенефициент безвъзмездно изготвения проект за бизнес план по мярката, това е една от новостите в новата ПРСР”. „Бюджетът на отворения прием е 35 млн. евро, приемът ще бъде отворен до 24 юли от днешна дата. Втората новост е електронното подаване на проектите за първи път се въвежда от този програмен период. Искам да поздравя младия земеделски производител, че се е организирал така, че да бъде готов още в първия ден”, коментира министър Танева. „Приоритетите и на този прием са познати – животновъдство, плодове, зеленчуци и биоземеделие. Кандидатът днес е също млад животновъд с овцевъдно стопанство, което при одобрение на мерките ще го увеличи. Радвам се, че е млад човек и се занимава с едно от най-тежките земеделски производства – животновъдството и в частност овцевъдство, за което заслужава поздравления”, каза още Десислава Танева.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*