Десислава Танева: Конкурентоспособността на земеделските производители не трябва да се определя само от финансовата подкрепа, която получават
01/08/2015 16:27 | noa.bg
     Конкурентоспособността на земеделските производители не трябва да се определя само от финансовата подкрепа, която получават. Това коментира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й, трябва да се намерят онези мерки и механицми за подкрепа, които стимулират производителите. Десислава Танева обясни, че основен приоритет на министерството е предвиденият бюджет в Програмата за развитие на селските райони да стигне за всички земеделски производители.
„Подкрепата е основна част, тъй като се подкрепя земеделието във всяка от страните-членки на ЕС, по един и същ начин – чрез директна подкрепа за производството“, добави земеделският министър. „Моята идея беше, че никога не трябва да разчитаме за конкурентоспособността си само и единствено на средствата, които можем да получим като пари по европейските програми“, обясни още Танева. По думите й, трябва да се работи активно, след като има много добър анализ и маркетинг на съответния продукт, който се произвежда и предлага на пазара на общността. „Второ – следва да сме запознати и да познаваме новите постижения и технологии в дадено производство, за да приложим, дори от сортова структура да тръгнем, това което може да донесе по-висок добив и по-добра цена“, добави министърът.
Що се отнася до припламналите огнища от опасни зарази по животните министър Десислава Танева каза, че болестта антракс във Варненското село Млада гвардия, е овладяна. По думите й, незабавните мерки, които са били предприети са дали необходимия резултат. Относно появата на бруцелоза в Рила, земеделският министър коментира, че екипи на Агенцията по безопасност на храните, са предприели необходимите мерки. И в двата случая става въпрос за болести ,които се контролират от БАБХ и няма повсеместна ваксинация за тях, добави министър Десислава Танева.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*