Очаква се трета по големина зърнена реколта в историята в световен мащаб
04/08/2015 11:30 | noa.bg
     През последния месец перспективите пред световната реколта от зърнени култури през селскостопанския сезон 2015-2016 г., започнал на 1 юли, се подобриха, обявиха от Международния съвет по зърното, цитирани от електронното издание ZOL.
Заради неблагоприятните метеорологични условия добивите от пшеницата и царевицата в държавите-членки на Европейския съюз, както и от пшеницата и ечемика в Канада ще бъдат по-слаби, отколкото се очакваше досега. В повечето от останалите страни обаче те се очертават по-високи от прогнозираните до момента, особено по отношение на царевицата в Китай и соргото в САЩ. Вследствие на това прогнозата за световната зърнена реколта бе увеличена с 4 млн. тона до 1,97 млрд. тона, което е само с 2% под рекорда от миналата година. Ако предвижданията се оправдаят, световната реколта през настоящия селскостопански сезон ще се окаже трета по големина в историята. Очакванията са общата реколта от пшеница да падне до 710 млн. тона от 721 млн. тона през миналия сезон, а от царевица – до 966 млн. тона от 1 млрд. тона.
Оценката за световното потребление на зърнени култури пък бе понижена с 3 млн. тона до 1,978 млрд. тона, но все още остава над потреблението от 1,976 млрд. тона от миналия сезон. Понижението е най-вече за сметка на очакваното потребление на царевица с 4 млн. тона до 972 млн. тона при положение, че през миналия сезон бе 977 млн. тона.
Преходните запаси от зърнени култури ще останат на високо ниво от 435 млн. тона и с 13 млн. тона повече от прогнозираните преди месец 422 млн. тона, макар че ще паднат под миналогодишното равнище от 444 млн. тона, а запасите от сорго се очаква да достигнат най-високото си ниво за последните 30 години.
Обемът на световната търговия със зърно се оценява на 312 млн. тона, или малко по-силно от предвижданията през юни, като ще остане на второ място след миналогодишния рекорд от 322 млн. тона. Най-благоприятни са прогнозите за търговията с царевица, която ще остане на нивото от 123 млн. тона от миналия селскостопански сезон.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*