Копа Коджека призовава фермерите на протести в Брюксел
09/08/2015 11:55 | noa.bg
     Най-голямата фермерска организация в Европейския съюз Копа Коджека призова фермерите на протест в Брюксел.
„Като реакция на драматичното положение, в което се намират европейските животновъди, млекопроизводители, овощари и зеленечукопроизводители, Копа Коджека организира на 7-и септември протест пред сградата на европейския земеделски министър в Брюксел. Искаме да се обърне внимание на настоящата ситуация и да призовем европейските институции да направят нещо“, се казва в прессъобщение на браншовата организация.
Копа Коджека апелира също към браншовите организации в страните-членки да се присъединят към протеста. „От месеци наред в цяла Европа се правят протести. Основната причина за сложната ситуация на производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци се дължи на руското ембарго, което промени пазара за износа на европейските фермери за един ден. В много държави цените не покриват производствените разходи, което кара много фермери да се откажат от бизнеса.“, заявява Копа Коджека.
Организацията приветства предприетите досега от Европейската комисия мерки в помощ на фермерите, но според нея тое не са достатъчни, за да компенсират причинените загуби. „Производителите са жертви на международната политика“, според браншовиците. Те призовават за още подкрепа от Брюксел и от Съвета на министрите на земеделието в Европейския съюз.
Заедно с протеста на 7-и септември в Брюксел ще се проведе и извънреден съвет на земеделците.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*