Рекорден брой ирландски фермери се насочват към биоземеделието заради увеличаването на субсидиите
20/11/2015 18:01 | noa.bg
     През тази година ирландското министерство на селското стопанство лансира нова схема за биологично земеделие, която доказа успеха си с подадените 870 заявления, съобщи електронното издание AgriLand. До момента най-много заявления за биологично земеделие в Ирландия бяха подадени през 2010 г. – 380 броя. Освен това 500 от подадените нови заявления са на фермери, които досега не са се занимавали с биоземеделие, докато досега най-големият брой на захващащите се с него бе 158 през 2009 г.
Схемата бе представена през април с бюджет от 52 млн. евро за новия период на Програмата за развитие на селските райони чрез нея нивото на финансиране на фермерите, заети с биологично земеделие, се повишава значително, независимо от сектора. Според старата схема плащанията за повечето фермери, включително занимаващите се с животновъдство, бяха в размер на 106 евро за хектар, докато по новата те са увеличени с 60% и достигат до 170 евро за хектар. Освен това размерът на площите, за които могат да бъдат осигурени плащания, е увеличен от 55 на 60 хектара. За пръв път в нея е отделено специално внимание на обработването на земята, тъй като то е ключово за отглеждането на биологичен фураж за животновъдите. Поради същата причина новата схема насърчава отглеждането на червена детелина като източник на високо съдържание на протеини за добитъка.
Според Пол Дилън, заместник-главен секретар в ирландското министерство на селското стопанство, новата схема се е оказала изключително успешна. „С първия прием на молбите вече постигнахме повечето от целите си, ако не и всички, за целия период на действие на Програмата за развитието на селските райони”, каза Дилън по време на изслушване пред комисията за селско стопанство в ирландския парламент.
По старата „Схема за биологично земеделие” в страната има 720 участници, което означава, че след обработването и одобрението на новите заявления броят на фермерите, занимаващи се с биоземеделие, ще доближи 1 600 души. „Това е голяма крачка напред. Тези фермери обработват общо около 60 хил. хектара и се надяваме, че със схемите, които въвеждаме, ще гарантираме, че земята, за която има сключени договори за развиване на биологично земеделие, няма да намалее през следващите най-малко 5 години. Това ще ни позволи за пръв път с увереност да планираме нещата за в бъдеще по отношение на пазара на биологичните храни”, изтъкна Дилън.
Източник:SINOR.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*