Десислава Танева: Очевидно действащите ветеринарни норми не респектират
14/01/2016 18:25 | noa.bg
     Ако имаше страх и ако се знаеше, че действа текст, който предвижда при риск за здравето и живота на хората, животното да се умъртвява, нямаше да има такова масово неизпълнение на законовите норми. Очевидно нормите, които действат, не респектират. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на обсъждането на второ четене в ресорната парламентарна комисия на Законопроекта за изменение и допълнение в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде „Фокус” .

Сериозен дебат между членовете на комисията е предизвикало нормативното уреждане на въпроса при кои случаи трябва да бъдат умъртвявани селскостопански животни при съмнения за наличие на болести.

„Ние имахме няколко случая, включително и смъртен случай и предизвикахме риск за здравето на хората. Всеки си спомня телевизионните репортажи на Голяма Богородица на 15 август, когато помолихме полицията да проверява превозните средства за животни вътре. Не мисля, че това е нормално. Не мисля, че трябва по какъвто и да е начин да излагаме на риск живота и здравето на хората и потребителите”, посочи министър Танева. „Ако вие считате, че законопроектът е прекомерен относно някои хипотези, аз предлагам да ги изчистим, но тази норма, включително и като превенция срещу масовото погазване на закона, да бъде приета”, допълни още министър Танева.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*