Дамян Илиев: Недопустимо е през 1938 г. при огнище на бруцелоза заболелите да са само 4, а през миналата година – 40
14/01/2016 18:44 | noa.bg
     За малко повече от половин година, откакто новото ръководство на агенцията по храните пое ръководството, е въведен железен контрол по границата с Турция и Гърция, насочен за овладяване на силно заразни болести по животните като шап, бруцелоза и нодуларен дерматит. Това съобщи при отчета си за миналата година изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев. Той припомни, че през 1938 година при подобно огнище на бруцелоза заразените са били само четирима, докато през миналата година поради неспазване на правилата са пострадали 40 души, което е недопустимо в днешни условия.
„Причината не е в Дядо Боже, а в неспазването на правилата, затова предлагаме промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които ще бъдат обсъждани от парламентарната комисия по земеделие”, съобщи и министърът на земеделието Десислава Танева.
Самата комисия ще заседава днес, като целта на промените е да се засилят санкциите при неспазване на профилактиката или мерките срещу неразпространението на опасните зарази, обясни още Танева.
Ветеринарните лекари оспорваха немалка част от предлаганите промени, тъй като според тях и в сегашния закон е имало санкции за виновните, но те не са били наказани. Танева обясни, че администрацията е провела редица срещи с бизнеса и с политическите сили, преди да се предложат окончателните текстове в закона и ще сте ясно след днешното заседание в парламента.
Дамян Илиев припомни, че като експерт е силно притеснен от разпространението на някои от заразите, с които не са успели да се справят дори в Гърция.
Става въпрос за нодуларния дерматит, който е обхванал почти всички северни райони на страната.
От българска страна още през миналата година е решено всяко превозване на животни в Южна България да става само с подписа на изпълнителния директор Дамян Илиев. По закон тези разрешение се правят от ветеринарите по места, но за да се пресече евентуалното разпространяване на заразите, родните експерти са завишили изискванията.
Опасностите, срещу които които в момента са взети предпазни мерки, са за неразпространение на шарка по овцете, чума по дребния рогат добитък и шап, обяснви още шефът на агенцията.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*