Еврокомисар Фил Хоугън предлага по-прозрачна система за санкции по директните плащания
23/01/2016 17:36 | noa.bg
     Еврокомисарят по земеделие Фил Хоугън представи мерки за опростяване и прозрачност на Общата селскостопанска политика, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.
Фокусът върху новите, опростени мерки пада върху системата за санкции при повечето схеми за директни плащания. Целта е да се направи така, че системата да отчита справедливите искания на фермерите в случаите, когато са направили непредумишлени грешки, както и да намали честотата на грeшките и да се постигне по-добра защита на публичните средства.
Предложенията за опростяване се състои от три елемента. На първо място това са предварителните проверки на заявленията за подпомагане, които позволяват на фермерите да правят предварителни корекции в своите заявления, като срокът да се направи това без санкции ще бъде 35 дни след последната дата на подаване на заявлението.
Второ, системата на административните санкции за директните плащания ще бъде опростена. Докато сегашната система за пресмятане на санкции е базирана на категории, които в някои случаи могат да доведат до двойно по-големи санкции от над-декларираните площи, сега различните категории ще бъдат заменени от наказание, което ще бъде 1.5 пъти по-голямо от над-декларираното. Тази система ще влезе в сила през 2016 г. Над-деклариране на площи в размер до 3% от общата декларирана площ или до 2 дка няма да се санкционира.
Трето, въвежда се „жълт картон” за нарушителите. В случаите, когато е над-декларирана площ под 10% от общата декларирана площ, административното наказание ще бъде намалено на половина. Фермерите с „жълт картон” ще бъдат проверявани на място.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*