Евгени Макавеев: Законът за ветеринарно медицинската дейност има подкрепата на депутатите, животновъдите и ветеринарните лекари
23/01/2016 17:58 | noa.bg
     Законът за ветеринарно-медицинската дейност има подкрепата на депутатите, животновъдите и ветеринарните лекари. Това каза Д-р Евгени Макавеев, главен секретар на БАБХ по време на обществено обсъждане по законодателните промени в областта на агрохранителната верига, предава агенция „Фокус”. Според Макавеев, проектът за промяна на Закона за ветеринарно-медицинската дейност е на финалната права, като предстои дискусията му на второ четене в парламента.
Като причини за изготвянето му Макавеев определи заразата от „син език” през 2014 година: „Тази зараза имаше икономически последствия. Това са 15,5 милиона лева, които натовариха допълнително бюджета на БАБХ”. Като друга причина за изготвянето на закона той посочи, огнището на антракс в с. Млада гвардия, където имаше смъртен случай и десетки затворени обекти. Д-р Макавеев уточни, че следващата причина за промяна в закона е огнището на Бруцелоза в град Рила.
„Целите, които сме си поставили в закона са профилактиката на болестите по животните и осигуряване на средствата за тях, както и навременното изпълнение на Държавната профилактична програма”, допълни още Макавеев. По думите му, идеята на закона е да не бъде допускано във веригата животно с неопределен произход и здравен статус.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*